İPLİK NUMARA KARŞILAŞTIRMA ARACI

İLETİŞİM FORMU

KORTEKS, PLASTİCE PROJESİ İLE HORİZON PROGRAMINA KABUL EDİLDİ

Korteks, plastice projesi ile horizon programına kabul edildi

PLASTICE projesinin tekstille ilgili bölümlerinde öncelikle tekstil atığı olarak daha çok ‘Pamuk’ ve ‘PET’ karışımlı ürünler toplanacak ve ayrıştırılacak. Pamuk iplikleri enzimatik prosesle yapı taşı olan selüloz/şekere ayrıştırılacak ve daha sonra bu şeker etanole dönüştürülecek. Bu yöntemle ayrıştırılamayan tekstiller ya direkt olarak geri dönüştürülecek ya da üzerindeki diğer kontamine olmuş ürünlerin ayrıştırılması için yıkama prosesine tabi tutulacak. PET polimeri ise kimyasal geri dönüşüm yöntemiyle yapı taşı olan PTA ve MEG’e ayrışacak ve sonrasında yeniden polimerizasyon prosesiyle granül formatına dönüştürülecek.

KORTEKS projenin bu aşamasında devreye girecek olup öncelikle geri dönüştürülen recycle PET granülünün kimyasal yöntemlerle analiz ederek granülünün filament iplik çekimine uygunluğunu araştıracak. Spektleri onaylanan geri dönüşümlü recycle granüllerinden eriyikten çekim prosesinde POY ve FDY filament iplik türleri üretecek, sonrasında POY ipliklerden yalancı büküm tekniğiyle doğal elyaflara benzetilmiş Tekstüre iplik kaliteleri üretecek. KORTEKS ürettiği tüm ipliklerin fiziksel ve kimyasal analizlerini gerçekleştirecek ve ipliklerin spektlerini oluşturacak.

 

Daha yaşanılabilir bir dünya için, sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi alanlarında fark yaratma ve rol model olma hedefimizle ilerlemeye devam edeceğiz.